Nasi-balletjes van leftover rijst (voor de airfryer)
Rijst of nasi over van de vorige dag?
Chinees gehaald en meer dan de helft van de rijst of nasi over?
Gooi het dan niet weg maar maak er lekkere nasiballen van.
Goed tegen de verspilling en lekker nog een keer gebruiken als hap voor tussendoor.
Ingrediënten (voor ca. 12–16 balletjes)
450-500 g koude gekookte rijst (bijv. van de Chinees, met vlees/groente erin)
1 ei
1–2 theelepels nasikruidenmix (eventueel opgelost in 1 el water)
1 kleine teen knoflook, geperst of fijngehakt
1 theelepel sambal oelek (meer naar smaak mogelijk)
Eventueel: scheutje ketjap manis, peper/zout naar smaak
Paneermeel of panko (om de balletjes in te rollen)
Wokolie (voor het invetten van de balletjes, geen spray nodig)
Bereidingswijze
- Maak het mengsel
Doe de rijst in een grote kom. Voeg het ei, de bloem, kruidenmix, knoflook, sambal en andere smaakmakers toe. Meng alles goed door met een vork of lepel. Druk de rijst eventueel wat plat voor betere binding.
- Laat opstijven in de koelkast
Zet het mengsel afgedekt minimaal 20–30 minuten in de koelkast om steviger te worden.
- Vorm de balletjes
Gebruik een (ijs)lepel om gelijke porties te nemen. Rol met droge of licht ingevette handen tot stevige balletjes. Rol ze daarna door het paneermeel of panko.
- Laat opnieuw opstijven (optioneel maar aanbevolen)
Zet de gevormde balletjes opnieuw 15–30 minuten in de koelkast zodat ze extra stevig blijven tijdens het bakken.
- Bestrijk licht met olie
Gebruik een beetje wokolie om de balletjes licht in te vetten met je vingers of een kwastje. Dit helpt bij een mooie bruining in de airfryer.
- Airfryen
Voorverwarmen: 190°C
Baktijd: 10–12 minuten
Halverwege de baktijd even omdraaien of schudden voor een gelijkmatig resultaat.
Serveer met
Satésaus, chilisaus, knoflooksaus of een andere dip naar keuze
Eventueel kroepoek of atjar als bijgerecht
Tips
Lukt het vormen niet goed? Voeg wat extra bloem toe, of een half ei.
Is de rijst erg droog? Prak of stamp een deel ervan voor meer binding.
Restjes kunnen prima bewaard worden en opnieuw verwarmd in de airfryer (3–4 min op 180°C).